Serieseger i division 3!

Inför dagens omgång har återbuden till vårt förstalag haglat tätt, med laget som vi mönstrade visste vi att det skulle bli en hård batalj om seriesegern i division 3. Utan bland annat vår ordinarie lagledare och kassaskåpssäkra ”staketplockare” Richard Engman var det ett mindre erfaret lag som försvarade hemmaborgen. Förutsättningarna var glasklara, en matchpoäng behövdes för att säkra avancemanget till division 2. Östersund var tvungen att lämna WO på sista bordet vilket var tråkigt eftersom vi hade kommit dit för att spela schack, extra tråkigt för Jonas Jonsson som tyvärr inte fick visa upp sin kreativitet vid schackbrädet. Nog om detta, vidare till dagens partier.

ASSU 1634                             3 – 3  ÖSS 3  1496

1. Lennart Sandström 1702 – Mikael Hillborg 1634 1/2-1/2

Ett välspelat spanskt parti där Sandström spelar utmärkt, han får tillfälle att spela Marshall attack där motståndaren kände sig obekväm och tappade kvalitet. Sandström pressade senare hela partiet med kvalité upp men till slut beslöt sig spelarna inbördes om remi i en ställning där Hillbors svartfältare höll ”fortet”. Bra och stabilt lagspel av Sandström idag, som lagledare var man aldrig orolig när man överblickade hans parti.

2. Kent Munyua 1768 – Henrik Johansson 1638 0-1

Ett parti som jag inte har full koll på alla detaljer inom. Kent kom sämre ur öppningen men med hans taktiska öga och känsla för var pjäserna hörde hemma lyckades han vinna en pjäs, men med mycket motspel för motståndaren för pjäsen. Kent lyckades manövrera sig ur positionen till en vunnen ställning med en springare extra mot en bonde. Men vid drag 39 ställer han tyvärr bort sig i sin tidspress. Det bör tilläggas att Kent frågade mig om han kunde spela för remi tidigare i partiet och jag bad honom att fortsätta för vinst, vilket troligen medförde att han hamnade i den tidspress som han gjorde. Med facit i hand så bör jag ha givit honom möjligheten att spela för remi, men var osäker att remi från hans bräde skulle räcka vid tillfället. Därför fortsatte Kent som en god lagspelare och krigade för vinst. Efter en mindre lyckad öppning tycker jag att Kent spelade taktiskt och positionellt bra efter förutsättningarna, trist att inte drag 39:e var 41:a draget, när han har lyckats uppnå en vunnen ställning.

3. Isak Ersholt 1651 – Arturas Kivilsa 1159 1-0

Jag fick möta ÖSS minst erfarna spelare idag. Min motståndare satte bort sig i öppningen och efter cirka 15 drag hade jag ett torn mer, en ställning som jag också lyckades konvertera till vinst.

4. Lars Frängsmyr 1650 – Bengt Öberg 1631 1/2 – 1/2

Ett parti i (av min uppfattning av Lars) sann Frängsmyr anda. Lars pressade med initiativet i partiet till följd av en kompromissad bondestruktur. Partiet var svårt att värdera från sidan, Lars pressade för vinst men partiet lugnade ner sig efter en hel del byten där ett tornslutspel uppstod och som vi alla vet är alla tornslutspel remi. Lars kanske hade vinstchanser men eftersom han visste att remi räckte för att säkra 3 poäng för laget så styrde han partiet till remi. Bra lagspel av Frängsmyr idag som genom hans remi säkrade seriesegern!

5. Jimmy Norqvist 1545 – Anders Åström 1415 0-1

En d4 öppning där Jimmy valde att spela kungsindiskt i sann kampanda. Jimmy hamnar dock dåligt eftersom Åström lyckas stabilisera centrum och sedan lyckas genomföra ett farligt kungsangrepp där Jimmy inte hade mycket motspel. Jimmy förbrukar mycket tid till följd av den svårspelade ställningen och dukar till slut tyvärr under för Åströms angreppsspel. Vi har sett Jimmy prestera betydligt bättre vid brädet tidigare, men vi vet alla att vissa dagar kommer man inte upp till sin fulla potential. Jimmy ger inte upp och spelar till slutet vilket är positivt och visar prov på ett stort laghjärta, vill även passa på att berömma Åström som spelar väl idag.

6. Jonas Jonsson 1491 – W.O 1-0

Som sagt, tråkigt att Jonas inte får visa upp sina schackliga förmågor idag!

Jag vill avsluta med att tacka alla som har varit med och bidragit till laget under denna säsong (ingen nämnd ingen glömd)!

P.S. Jag flaggar för potentiella felaktigheter i referaten från matcherna eftersom jag inte har gått igenom alla partier drag för drag .

/ Lagledare för dagen, Isak Ersholt.

 

 

 

Publicerad i Nyheter