Bilder från igår och Partivisare: Spännande partier och komplicerade schackställningar hos ASSU

Bilder från klubbens kväll igår afton. Mycket folk igår, så att man fick trängas kring analys och bräden, så ska det vara på en schackklubb! Mycket studenter och gäster som kom förbi och många klubbkamrater som alla följde toppbordet LIVE mellan CM Engman och tyske Magnussen. Bilder nedan:

bild 1 (4) bild 2

 

Full fart på blixten hos ASSU på campus!                Jimmy med ett schackproblem uppställt.

bild 3  bild 4

Toppmöte: CM Engman vs Helge Magnussen 0 – 1. Kasper vs Tristan i ett parti som ”Kiwi” stod fint i.

Som ett led i att schacket som bekant har tagit klivit ut i Internet-världen sedan ca 20 år tillbaka kommer vi också att börja med partivisare/PGN visare (det var så dags). Med den kommer vi visa intressant ställningar som uppkommit inom klubben, allsvenskt spel och öppna tävlingar mm. Först ut är en intressant ställning som uppkom  i rond 5 av pågående FIDE- turneringen ”Vårdraget”.

Efter en ganska lugn öppning där båda spelarna ”så att säga” känner på varandra, tar tempen/pulsen, och var de har sin motståndare på schackbräde, i en ”El Classico spanjor/ matador”, väljer vit att slå i centrum med 11. Sxe5?! Ett hårt drag i inledningen på mittspelet. Här kan svart välja det lugnare att bara ta tillbaka eller gå in tufft mot tufft genom 11…Lxf2!.

Partiet har alltså växlat tempo och går nu in i en mycket aktiv fas av mittspelets inledning. Här gäller det för båda parter att hålla nerverna i styr och att hänga med i de olika tempoväxlingarna. Svart väljer att gå på och i sann ”Rudolf Spielman” (författare av den kända boken, ”Konsten att offra i schack”) anda dvs, offra, med dubbla offer. I praktiskt spel är det alltid svårt att försvara sig och med tickande klocka som obönhörligt närmar sig nollpunkten när det återstår en ca 15-20 drag, ja, då kan vilken spelare som helst darra på manschetten. Efter att svart offrar springaren på e5?! till förmån för aktivt spel istället för att gå på defensiven, verkar vit efter det stilla draget Kung g1 inte längre ha några större problem. Dock får svart kraftigt intiativ, märk väl att tornet på a 1 är passivt och hur fort svart får med i princip alla sina pjäser med i anfallet. I korrekt spel, för vit visar datoranalysen att vit står bättre med det lugna 17… Dam e2, vilket på klassiskt ”Petrosian” vis lugnar ner och dämpar av svarts anfall något. Notera att slå springarschacken för vit med 14. hxg4?? ger svart möjligheten att besvara med det ultrabrutala mellandraget 14… Dh4!! schack. Hur som haver, nedan kan ni ta del av partiet från rond 5 mellan klubbkompisarna Jimmy Norqvist vs Magnus Stenius.

Publicerad i Nyheter