Lottning för vårdraget rond 4 update !

Kvällens resultat från rond 3 uppskjutna partier:

Jimmy Norqvist – Lars-Olov Norqvist = 1 – 0

I en Phillidor/ transpose variant med fin utveckling kom Loa bra ut med pjäserna och stod ok mot Jimmys vita uppställning. I centrum stod bönderna i en formation mot varandra i ett s.k. ”laddat” centrumparti. I avveckling av mittspelet efter att Loa slagit av pjäs på g3, kunde Jimmy få in ett mellanslag och därmed vinna pjäs för två bönder. Jimmy ”skenoffrade” en bonde till på damflanken och Loa såg ut att ha kompensation för tre bönder men Jimmy växlade upp tempo och fick därmedtill ett fint angrepp med sin svartfältare understödd av sin Dam med fullt tryck på g7 punkten. Loa försökte hänga i och försvara sin monark men fick kasta in handduken mot Norqvist jr efter att överlastningar och för mycket tryck mot g radens svarta fältpunkter blev övermäktiga. Kul match och intressant parti där Jimmy genom aktivitet och mellandrag kom på vinstgivande attack.

Joar Melefors – Magnus Stenius = 0,5 – 0,5

Ett riktigt klassiskt positionellt parti där Joar tog tid på sig och använde klockan ordentligt. Med väl avvägda drag spelade Joar som säkerheten själv och tillät inte Stenius att få några som helst instick. Öppningen som var en avböjd damgambit in i slavisk variant blev till slut ett begynnande slutspel i utgången av mittspelet en lurig och märklig ställning på damflygeln. Stenius lyckades invadera med kungen bara för att upptäcka en otäck självmatt där Joar kunnat mura in den svarta kungen. Med lite tid på klockan och med mycket oklar ställning försökte svarta backa ur instängningen och frigöra kungen, bara för att upptäcka att Joars centrumbonde kan börja rusa ner i dam längs d-linjen. Detta gjorde att Stenius konsoliderade sin ställning och ställde upp sig på försvar och vid drag 26 enades parterna om remi, då ingen av herrarna vill göra fler vinstförsök. Ett riktigt bra parti som höll hög klass och instruktivt. I efteranalysen spelar både parterna i princip Houdinis förstaval i en lång serie där båda tog väl tid på sig att använda uret. Kul att se Joar spela så eftertänksamt och starkt. Partiet kommer eventuellt att förevisas på Rickard Engmans föreläsning efter påsk, där vi tittar på positionellt spel med lätta pjäser efter tornavbyten med lika bönder.

Lottning för rond 4 kan ses här.

Helge Magnussen är fortfarande i ledning och möter nu i den stora drabbningen Rickard Engman som svart på bord 1. Och nu börjar det dra ihop sig på allvar i Vårdraget där vi ser flera intressanta drabbningar, Kent möter Rasmus, Joar mot Gerold, mycket spännande match, Loa mot Doc Jonsson mm.

Rond 4 spelas efter påsk. Välkommen åter då.

Vi önskar därmed Glad Påsk!

MVH

ASSU

Akademiskaschacksällskapet Umeå vid Umeå Universitet

En kårförening som tillhör Umeå Studentkår för alla schackintresserade.

Bilder från gårdagen.

bild 3 bild 2 bild 4

bild 1

Kul också att Helge, Eric, Henrik och Lennart samt Kent kom förbi och spelade skojblixt.

Publicerad i Nyheter