CAPABLANCA, en bra schackstart

Kvällens stora ASSU-schack begivenhet var ett föredrag av Göran Broström om den legend ”omsjungna” José Raúl Capablanca y Graupera, allmänt kallad Capablanca. Vi var ett 20-tal intresserade som samlats. Göran började berätta om hur han utvecklats som schack spelare genom att gå på biblioteket och låna ”Lärobok i schack” av Capablanca och efter att ha läst boken blivit en vinnare. Göran tillhörde under många år en av Sveriges bästa spelare. Själv har jag haft äran att möta Göran under de åren han var som bäst och då han fortfarande gick in för schackspelet. Minns att det var stor klasskillnad till Görans fördel.

Göran började med en historisk genomgång om hur schackspelet utvecklats från ren offensivt spel, där allt gick ut på att bara matta kungen, till ett mer försvarsbetonad spel. Capablanca var talangen som inte studerade schack eller förberedde sig genom att analysera motståndarna mellan partierna. Capablanca spelade ett ”enkelt” spel, ofta gjorde han dragen med kort betänketid. Han spel gick ut på att först utveckla pjäserna, för att senare under partiet med små fördel skaffa en avgörande ställning. På grund av Första Världskriget så tog det flera år innan Capablanca fick möjligheten att spela om titeln mot Världsmästaren Emanuel Lasker, som han besegrade klart 1921. På den tiden var det utmanarmatcher, vilket inte alltid var så lätt att få, då det var fråga om pengar. Capablanca förlorade Värlsmästartiteln 1927 till Aleksander Alechin, som kom väl förberedd.

Göran hade valt ut två belysande partier. Det första var ett ovanligare spel av Capablanca mot Frank James Marshall. Där Capablanca systematiskt spelade efter sin plan, medan Marshall som ”vanligt” la ut en spelfälla. Det gick inte Capablanca på och tack vare den svaghet som då uppstått, kunde han med forcerad anfall avgöra med en snygg kombination. Den andra partiet var ett typiskt Capablanca spel från VM-matchen mot Lasker, där han systematiskt och skickligt skaffade små fördelar, för att till slut få en avgörande fribonde.

Under föredraget fick åhörarna komma in med kommentarer och egna analyser vilket var uppskattat. Efter genomgången samlades några av oss mest intresserade för samtal med Göran om Capablanca, schackhistoria och utvecklingen av schacket samt olika spelstilar. Andra föredrog analyser och blixtpartier.

/pennan vid tangenterna

Publicerad i Nyheter