ASSU I borta mot Haparanda – Hela laget lyfter sitt spel när det behövs som mest

Det var en kanonhelg i sin helhet för ASSU schackklubb, som bekant också vann med sitt andralag på hemmaplan, där flera spelare fått lämna walk-over och vi hastigt men lustigt fått göra rockad i sista minuten för att lappa ihop styrkorna.

Stark av Lagkapten Kent Munyua på hemmafronten att gå segrande ur striden hemma med 3 – 2. När det gäller ASSU I, så bar färden iväg med ett ganska så obeprövat kort på laguppställningen. Inte mindre än tre spelare gjorde debut för förstalaget i sådana här sammanhang. Förstalaget anförda som vanligt under FIDE CM Engmans regi, var peppade och vi satt i bilfärden upp och diskuterade spelöppningar, möjliga resultat som skulle behöva gå vår väg, vad vi skulle sikta in oss på till hur vi skulle formera trupperna.

Vi ställde in oss ganska så omgående på att vi inte skulle bjuda remi, utan kämpa på alla bord. Efter att Engman rådgjort med sina adepter och kartlagt motståndet, så blev laguppställningen denna att både Dan Åman, Markus Kvist skulle spela svart, då de ej har ELO, därav är de också svårtydda för hemmalaget var de ligger i spelstyrka. De kompletterades av Rasmus Nyman och Magnus Stenius på bord 4 samt 2, bakom de svarta pjäserna. Taktiken var: kör så de rycker i pjäserna!

Och visst blev det häftig holmgång och Hawaiipartier. I partiet på bord 6 mellan Laurio Kommulainen och Dan Åman, ”tappade” Dan tidigt sitt torn på a8 i en komplex ställning, för att sedan upptäcka att han kunde stänga in vits dam och hela tiden hota med damvinst för torn. Här stred Dan utmärkt rejält bra och Herr Åman visade sig mogen uppgiften att ikläda sig ASSU: lagtröjan, och hålla Lauri stången. Efter ett ytterligare ca 15 tal drag enades parterna om remi, då man inte kom längre. Starkt av Dan Åman som nu gjort debut i sådana här sammanhang med råge. Bra spelat, finsk ”sisu” när den är som bäst!

Vi visste hela tiden om i ASSU, att vi behövde klara av minst oavgjort för att vara 99% säkra på att få ett nytt kontrakt till tvåan nästa år. Och det var nerver på många bord. En speldag som denna då det gäller så mycket för båda lagen, där Schack 64 kunde säkra seriesegern genom att spela oavgjort hade också varit tryggt för dem. Men ingalunda fegade dem ur. Nej, det var kampschack på alla bord! Schack 64 visade ingen pardon med akademiska gänget från början utan stred på brädet.

Mellan Henrik Mella och Magnus Stenius stod pjäser i slag över hela brädet i en kungsindisk med …svarta drag -a4 Sa6 varianten – 5. Be2. När så Mella gjorde ett tveksamt offer stod Stenius plötsligt på klar vinst, men kunde inte hitta bästa fortsättning med skakig kung och parterna enades om remi. På bord 1 råkade Rickard Engman tidigt illa ut, i fyrbondesvarianten mot Mellas bror, Fredrik, som kunde utnyttja ett misstag i en giftig teoriduell. Engman hade missat styrkan i h6 g5 och framförallt förbisett det vackra …Lx c3, där Mella snyggt gav bort sin svartfältare för att göra inbrott på Engmans kungsställning. Efter det var partiet i princip över. Med kvalité under kunde inte den gode CM och lagkaptenen hålla i längre. Då klev istället hans mannar fram och visade mod och styrka!

Här passar vi på att lägga in en passus och meddelar samtliga medlemmar i klubben att på tisdag så går vi igenom och tittar på partier från lagspelet, i anslutning till eller efter den ordinarie nybörjarträningen. På bord 3 så, var Jan Backsten omutlig bakom de vita. Han spelade som en IM själv, där han med utsökt positionell känsla manövrerade sin armada mot FM Dietmar Vinke, som också meckade tillbaks positionellt. Lustigt men plötsligt var ställning kritisk för båda där den som spränger upp i centrum också hade fått smaka kråset och blivit svag på plankan. Parterna fortsatte att känna pulsen på varandra, men det blev en sluten tillställning där bönderna gick in i varandra sicksack och till slut enades kombatanterna om remi.

På bord 4 spelade så Rasmus ett ”Derby” mot Lars-Göran Carlsson, som svart. Nyman höll den gode LG, stången och parerade varje försök till genombrott från vits sida och lyckades till slut gå in i ett likvärdigt slutspel där LG:s fördel måste ha varit minimal. Man enades om remi även här. På bord 7 kämpade Kasper Hörnqvist med de vita pjäserna mot Tommi Saukooruiipi, och höll i ett tornslutspel som såg lite farligt ut ett tag, men där motståndaren inte kunde finna de bästa dragen. Kasper var omutlig och kunde inkassera en remi. En eloge till Kasper som körde laget till Haparande och tog ett stort ansvar för transporten!

Efter att Markus Kvist  på bord 8 tidigt remiserat Jörgen Waara, i ett fint parti där Kvist var säkerheten själv, så var det endast ett parti kvar, Michal Piwowar mot Olavi Tenno på bord 5. Piwowar fick ständigt mer utrymmesfördel med de vita puckarna och stångade på mot Tenno, som slutligen fick se sig besegrad. 4-4! ASSU mäktade med en på förhand svår uppgift och samtliga spelare lyfte sig en nivå om inte två och presterade god schack.

Glädjen var påtaglig hos de akademiska som visar hur mycket klubbanda och lagspel betyder när allt står på sin spets. Och visst behövde ASSU prestera. Det var långt ifrån klart att akademiska schacksällskapet skulle klara ett nytt kontrakt i serien, då man föll ihop i sammandraget, paradoxalt nog på hemmaplan i utsökta spellokalen Open Space. Nu var det istället stolpe in och devisen att alla kan tillföra förstalaget styrka och mod, samt representera i DIV II var här tydligt. Nu suger vi på den här karamellen och blickar fram emot nästa säsong.

Vi hoppas inom en snar framtid kunna presentera några nyförvärv inför kommande lagspel 2017/2018! Ett stort tack till alla i klubben, och till motståndarna i Schack 64 som vi också passar på att gratulera till seriesegern, för en fin hård och tuff match som var ärlig och full av kämpaglöd på alla bord. Vi ses på klubben och härnäst är det framförallt långpartierna i WCT som tar vid denna torsdag (lottning finns sedan tidigare under nyheter), missa inte heller nybörjarträningen, teoriträning med Rickard Engman som fortsätter och vad mer? Ja, ni missar väl inte Summerheat VII i augusti i Open Space, då öppna långparti DM i Västerbotten ska avgöras. Det vill ni väl inte missa!? Passa på att spela under fantastiska spelförhållanden som är värt namnet. Vi ses! Bilder nedan från akademiska avslutande rond i vackra snölandskapet i Haparanda:

ASSU

IMG_6890

FM Dietmanr Vinke: Gentlemannen självt, här i efteranalys med Markus Kvist om hans parti mot Jörgen Waara.

IMG_6885

Vårt näst senaste nyförvärv och klubbmedlem Dan Åman, Finland, som visade prov på stor förmåga att hålla nerverna i styr när så mycket gällde!

IMG_6880

Enda förloraren för dagen, lagkapten CM Engman pustar ut och kan konstatera att hans vision om akademiska schacksällskapet lever vidare.

IMG_6872

Förkväll på stadshotellet i Haparande där Rasmus Nyman ses här flankera sin tränare och mentor Rickard Engman.

IMG_6875

Kasper och Dan i samspråk i efteranalysen tillsammans med ASSU: huvudtränare och klubbgrundare Rickard Engman.

IMG_6884

Markus Kvist nöjd efter att ha inkasserat sin remi habilt utan större komplikationer.

IMG_6887

Jan Backsten, här nöjd efter att ha remiserat sin första titelspelare, FM Dietmar Vinke.

IMG_6888

ASSU:s segrare för dagen Michal Piowar.

IMG_6892

Lars-Göran Karlsson här i efteranalys med Rasmus Nyman efter deras remiparti.

IMG_6873 IMG_6874 IMG_6879

Taggar: , , , ,
Publicerad i Nyheter