Medlemsintervju med Magnus Stenius

Hej och välkommen till intervjun med ASSU!

M. Tack!

Vad fick dig att börja med schack från första början?

M. Det var nog att jag reste en sommar och spelade mycket schack under min tågluff. Framförallt mötte jag en holländsk kille, George som var riktigt bra och vann mot mig hela tiden. Det sporrade mig att bli bättre.

OK, när gick du med i din första schackklubb?

M. Det var efter den resan, jag kom hem och besökte Wasa schackklubb med Tom Wedberg på gamla schacksalongerna vid Mariatorget. Jag gick med i en träningsgrupp med Tom och på den vägen var det!

Vad hände efter den terminen hos Wasa?

M. Jag lessnade lite på att det mest var ganska osocialt där och gick därför över till Rockaden Stockholm följande hösttermin. Där var det framförallt Dennis Rylander, IM Anders Olsson och Nikko (Nikalaj Zadruzny) med andra som jag hängde med och lärde av. Det var 4 bra år.

Du flyttade upp till Norrland någon gång under 2005?

M. Ja jag hade precis jobbat på Svenska Film Institutet och ville ha miljöbyte efter jag tagit min universitetsexamen också. Jag började plugga på Umeå universitet vårterminen 2006 och därför blev det naturligt att också byta klubb.

Du ägnade ca 6 år till ungdomsträning på torsdagar här i Umeå?

M. Japp, det var en fin tid, kul att se ungdomarna utvecklas och se deras glädje i att vinna och gemenskapen på en schackklubb.

OK, ditt bästa schackliga minne?

M. Mötet mot GM Emanuel Berg var ju en höjdare, vi preppade hela kvällen franskt innan matchen. Naturligtvis vann Berg ganska enkelt, men han hade studerat mig noga också! Det visade vilken seriös inställning han har och hade! När jag spelade i Hong Kong university club och slog en 2000 spelare var också en härlig känsla.

Du har spelat på ett antal universitetsklubbar i några länder?

M. Japp, Sydney University hade en schackklubb som jag spelade för under 2002 och Hong Kong University Chess  Club våren 2007.  Sen sist då under hösten 2013 spelade jag på Duke University Chess Club i USA, det gick väl sådär.

Är det en bra modell som du tycker fungerar bra, att ha en schackklubb på ett universitet?

M. Det har väl legat ganska länge i luften egentligen att försöka kopiera den här utländska framgångsrika modellen där många universitet har schackklubbar som företräder dem. I både USA och England är det ju ganska vanligt.

Du var med och startade schacklubben på Umeå universitet?

M. Ja det stämmer, det kändes motiverande och kul att bredda schacket i Umeå och komma med nytt engagemang. Vi tyckte att det saknades en till klubb som borde kunna samarbeta med Umeå universitet.

Intresset har varit ganska stort så här inledningsvis inom akademin?

M. Ja, det är kul och överraskande positivt! Vi trodde vi skulle vara färre på våra klubbkvällar, men det har varit ca o10-12  olika spelare på tisdagar och torsdagar, det känns riktigt motiverande!

Till sist, ditt bästa parti?

M. Min första vinst i allsvenskan med Rockaden Stockholm minns jag väl, det var lika inför slutspelet, jag lyckades vinna och gå i dam, en härlig känsla!

Slutligen, vad önskar du dig mest av ASSU inför framtiden?

M. Att vi bibehåller vår goda och positiva atmosfär och fortsätter med föreläsningar och sprider schacket på campus!

Tack för intervjun!

M. Tack.

 

 

Publicerad i Intervjuer